Αξιοθέατα

Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Αθήνα!

Όλα όσα πρέπει να δείτε στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας

Τα αξιοθέατα της Αθήνας είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς. Τα σημαντικότερα μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης, είναι όλα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μπορείτε εύκολα . Επωφεληθείτε από την προνομιακή μας θέση στην πόλη, μιας και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας βρίσκονται λίγα λεπτά με τα πόδια από το Athenian View Loft!

Ακρόπολη

Αυτονόητη αφετηρία κάθε ξενάγησης στην πόλη της Αθήνας είναι η Ακρόπολη! Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Ιερό Βράχο, ενώ αποτελεί αδιαμφισβήτητο σήμα κατατεθέν της. Αποτελούσε σημαντικό αξιοθέατο ακόμα και στην αρχαιότητα, με τον Παρθενώνα (αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης) να κατασκευάζεται τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη διάρκεια της βόλτας σου θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις την Ακρόπολη από διαφορετικές γωνίες, ενώ αυτό που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει είναι οι αποχρώσεις του μαρμάρου στη σκιά του φωτός κάθε ώρα της ημέρας. Η Ακρόπολη είναι «μάρτυρας» κάθε αλλαγής που βίωσε η Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό γνωρίζει να σου πει τα διαχρονικά τόσο καλά κρυμμένα μυστικά της…

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Μια σημαντική προσθήκη στο σύμπλεγμα μνημείων της Ακρόπολης, την οποία χρωστάμε στον Ρωμαίο Ηρώδη Αττικό (2ος αιώνας μ.Χ.) και ταυτόχρονα μια αληθινή πρόκληση: είναι αδύνατο να μη σκεφτείς πόσοι επισκέπτες διασκέδασαν με θεάματα στο χώρο αυτό εδώ και αιώνες. Σήμερα αποτελεί κεντρικό τόπο διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ εκτός από χωρητικότητα 5.000 θεατών έχει και θαυμάσια ακουστική. Καθώς θα περνάς από μπροστά, σκέψου πως κάποτε ήταν εντελώς κλειστό, αφού διέθετε ξύλινη οροφή.

Ναός του Ολυμπίου Διός

Ακόμα ένα μνημείο, το οποίο οι Αθηναίοι «χρωστούν» στον Αδριανό, αφού χρειάστηκε επτά αιώνες για να κατασκευαστεί και ακόμα δεν είχε τελειώσει όταν ο Ρωμαίος άνδρας ανέλαβε την ηγεμονία της Αθήνας. Σε εκείνον λοιπόν οφείλεται η ολοκλήρωσή του το 131 μ.Χ. Όταν κατασκευάστηκε διέθετε περισσότερους από 100 κίονες κορινθιακού ρυθμού, ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Δία και ένα εξίσου επιβλητικό άγαλμα του Ρωμαίου ηγεμόνα. Ο ναός του Ολυμπίου Διός ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Αθήνας και μπορεί σήμερα να απομένουν μόνο 17 από τους κίονές του, όμως ακόμα εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά του.

Παναθηναϊκό Στάδιο

Επιστρέφοντας στο Σύνταγμα και αφού διασχίσεις τον Εθνικό Κήπο, φτάνεις στο πεταλωτό Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλλιμάρμαρο, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται λόγω του μαρμάρου, από το οποίο έχουν φτιαχτεί οι κερκίδες του. Αρχικά κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα με σκοπό να γίνει η έδρα των Παναθηναίων. Το 1896 αναστηλώθηκε για να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί τον συγκινητικό, γεμάτο συμβολισμούς τερματισμό του ετήσιου Μαραθωνίου της Αθήνας. Λένε ότι για τη γιορτή της ενθρόνισης του Αδριανού θυσιάστηκαν εδώ χίλια σφάγια.

Μνημείο Φιλοπάππου και Πνύκα

Προτού συνεχίσεις τη βόλτα σου γύρω από την Ακρόπολη, διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, πάρε το χρόνο σου για να ανεβείς στον λόφο του Φιλοπάππου. Σίγουρα αξίζει τον κόπο, αφού σε αυτό το σημείο -την Πνύκα- συγκαλούσαν οι Αθηναίοι τη Δημοκρατική τους Συνέλευση και εδώ απηύθυναν τους λόγους τους σπουδαίοι αρχαίοι στρατηγοί και ρήτορες (ο Περικλής, ο Αριστείδης, ο Δημοσθένης, ο Θεμιστοκλής…). Μπορείς ακόμα να διακρίνεις την εξέδρα των ομιλητών και το πλάτωμα που χρησίμευε ως κερκίδα των ακροατών. Εδώ κοντά βρίσκεται και ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ρωμαίο Ύπαρχο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλοπάππο, από τον οποίο και έλαβε την ονομασία του ο λόφος.

Ακαδημία Αθηνών και Εθνική Βιβλιοθήκη

Περνώντας το Σύνταγμα και μπαίνοντας στην οδό Πανεπιστημίου θα συναντήσεις ένα ζεύγος κτηρίων, που θεωρούνται ίσως τα πιο ντελικάτα και εκλεπτυσμένα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που υπάρχουν. Ναι, η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελούν τα 2/3 της διάσημης Τριλογίας των Αθηνών, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Η επιβλητικότητα και η λεπτομέρεια στην κατασκευή και διακόσμησή τους είναι συναρπαστική, ενώ χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα το ένα ως έδρα ακαδημαϊκών και διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το άλλο ως Εθνική Βιβλιοθήκη που κάποτε «φιλοξενούσε» περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόμους συγγραμμάτων. Αυτό που σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή είναι η συμμετρία της μεγάλης σκάλας της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως επίσης οι μορφές της Αθηνάς και του Απόλλωνα στις κολώνες αριστερά και δεξιά του κτηρίου της Ακαδημίας, μαζί με τα αγάλματα του Πλάτωνα και του Σωκράτη κάτω στην είσοδο.

Αρχαία Αγορά και Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το επίκεντρο της αστικής ζωής στη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Αθήνα. Αρχικά υπήρχε εδώ μια δωρική πύλη, που καλωσόριζε τους πολίτες στην Αγορά, ενώ -θα δεις να παραμένει ακόμα αλώβητος- ο Πύργος των Ανέμων, ένα οκτάγωνο κτίσμα του 1ου αιώνα, χτισμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο, το οποίο λειτουργούσε ως ηλιακό ρολόι, ανεμοδείκτης και πυξίδα. Κοντά στον Πύργο που είναι γνωστός και με την ονομασία «Αέρηδες» θα συναντήσεις την Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η οποία στα ρωμαϊκά χρόνια λιγότερο χρησίμευε ως βιβλιοθήκη και περισσότερο ως χώρος συνάθροισης και δημόσιου διαλόγου. Το μνημείο αυτό διέθετε λίμνη και εσωτερική αυλή, περιστοιχισμένη από 100 κίονες.